Înălţarea Sfintei Cruci - semnificaţii

Înălţarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, închinate Crucii Domnului nostru Iisus Hristos. Praznicul acesta, cinstit cu post şi rugăciune, comemorează două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci şi anume: - pe de o parte, se aminteşte de aflarea crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos, de către Sf. Împărăteasă Elena, mama Împăratului Constantin cel Mare , şi înălţarea ei solemnă în văzul tuturor celor prezenţi de către patriarhul Macarie de Ierusalim, în ziua de 14 septembrie 335; iar pe de altă parte acest praznic comemorează readucerea lemnului Sf.Cruci de la perşi, în anul 629, pe timpul împăratului Heraclius, care a depus-o în Biserica Sf.Mormânt din Ierusalim, după ce patriarhul Zaharia al Ierusalimului a înălţat-o în mod solemn în văzul tuturor în ziua de 14 septembrie 630. 
Începutul cultului public oficial al Crucii Mântuitorului Hristos s-a petrecut în anul 335, cu ocazia sfinţirii bisericii zidite de Împăratul Constantin cel Mare, pe locul calvarului, Golgota, numită a Sfântului Mormânt sau Martirion/Martirium sau mai târziu Ad Crucem. Părţile din lemnul Sfintei Cruci de la Ierusalim s-au pierdut în anul 1187, când Crucea a fost luată de episcopul de Betleem şi dusă în bătălia de la Hattin.
Până unde poate merge cinstirea Sfintei Cruci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos puteţi desprinde din imaginile de mai jos, care reprezintă Dealul Crucilor (din Lituania), care se află la 12 km de nordul oraşului industrial Siauliai şi este recunoscut de statul lituanian ca "centrul naţional de pelerinaj creştin". 
Bucurie sfântă tuturor!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cuvânt la Naşterea Maicii Domnului - Sfânta Marie Mică

Icoanele praznicale așezate pe catapeteasmă

DONATI O ICOANA!