Doamne îţi mulţumim că îţi aduci aminte de noi, atunci când noi uităm de Tine! Îţi mulţumim că ne împărtăşeşti din iubirea Ta, atunci când noi nu mai avem iubire! Doamne îţi mulţumim că ne-ai creat; astfel ne arăţi cât de mult ne iubeşti şi cât de importanţi suntem pentru Tine! Ajută-ne să simţim pentru Tine, aşa cum simţi Tu pentru noi; să gândim la Tine, aşa cum Te gândeşti Tu la noi; să facem pentru Tine, măcar puţin din ce faci TU pentru noi!

1 octombrie 2010

Acoperamantul Maicii Domnului - hram la M-rea Hadambu

Sute de credincioşi au participat ieri la cel de-al doilea hram al Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi. Cu acest prilej a fost lansat volumul "Minunile Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu", de pr. asist. dr. Ioan Valentin Istrati.
Biserica nouă a Mănăstirii Hadâmbu cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului" şi-a serbat ieri hramul. Pelerinii din mai multe parohii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, însoţiţi de preoţii parohi, au venit cu microbuze sau autocare pentru a fi părtaşi la una dintre cele mai mari şi mai frumoase sărbători închinate Maicii Domnului. Credincioşii au intrat mai întâi în biserica mare a aşezării monahale pentru a se închina, apoi în mica cetate a mănăstirii ce străjuieşte Biserica "Naşterea Maicii Domnului". Ca în fiecare an, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă din biserică şi aşezată într-un frumos baldachin împodobit cu crengi de brad şi flori. Oamenii s-au închinat icoanei, au lăsat câte un pomelnic şi au mers apoi să asculte slujba. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Agheazmatarul mănăstirii de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Soborul de 40 de preoţi a fost format din profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, ai Seminarului Teologic Ortodox Liceal "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ, stareţi şi parohi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
"Dacă aţi venit cu credinţă, Maica Domnului v-a numărat paşii"
Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul a ţinut un cuvânt de învăţătură în debutul căruia a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, după care a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului. În acelaşi timp, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a amintit că prezenţa pelerinilor la hramul Mănăstirii Hadâmbu reprezintă răspunsul credincioşilor la chemarea Maicii Domnului. "Dacă aţi venit cu credinţă, Maica Domnului v-a numărat paşii pe care i-aţi făcut până în acest loc binecuvântat. Maica Domnului vine acolo unde este chemată. Preasfânta Fecioară trebuie acceptată în viaţa noastră ca o taină. Dacă astăzi (n.r. ieri) aţi venit la această mănăstire închinată Maicii Domnului şi v-aţi deschis sufletele ca o floare în aşteptarea rodului, am convingerea că Născătoarea de Dumnezeu v-a oferit o picătură din harul său", a explicat PS Ioachim Băcăuanul. Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a citit la final mai multe rugăciuni de dezlegare. Protosinghelul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, a mulţumit ierarhilor, soborului de preoţi şi credincioşilor pentru dragostea pe care şi-au manifestat-o în rugăciune la hramul aşezării monahale pe care o păstoreşte.
Sfinţirea chiliei "Sf. Ioan Botezătorul"
Soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi s-a îndreptat apoi către chilia din zidul mănăstirii, care odinioară a fost adăpost pentru părintele stareţ Nicodim Gheorghiţă, unde se află icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ioan Botezătorul. Aici a avut loc sfinţirea chiliei, care a primit anul acesta aspectul pe care l-a avut după 1990, când a venit la Hadâmbu protos. Nicodim Gheorghiţă. După ce au uns cu ulei sfinţit şi au stropit cu Agheazmă încăperea, atât la interior, cât şi la exterior, cei doi ierarhi au început citirea Acatistului Sfântului Ioan Botezătorul, care a fost continuat de preoţii slujitori. Acest acatist va fi citit în fiecare zi după Vecernie în chilia închinată Sfântului Ioan Botezătorul.
Lansarea cărţii "Minunile Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu"
După Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Hadâmbu a avut loc lansarea cărţii "Minunile Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu", de pr. asist. dr. Ioan Valentin Istrati, redactor-şef al portalului Doxologia.ro, editată cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan. "Nu am scris eu această carte, Maica Domnului a scris-o", aşa şi-a început alocuţiunea în faţa pelerinilor pr. asist. dr. Ioan Valentin Istrati, care a precizat că volumul este născut din "rugăciune şi evlavie". "Cartea a apărut din rugăciune, pentru că oamenii au venit aici, şi-au plecat genunchii şi au sărutat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. După ce s-au vindecat, pelerinii au venit să mulţumească prin rugăciune Născătoarei de Dumnezeu. Sute de minuni au fost scrise în carnetele mănăstirii, iar de acolo au fost preluate. În această carte am arătat că icoanele făcăoare de minuni ale Maicii Domnului sunt semne ale prezenţei ei în Biserică şi în sufletele oamenilor", a spus pr. asist. dr. Ioan Valentin Istrati.


Ca adaos la articolul preluat de pe site-ul mentionat mai sus, va pot marturisi ca am participat si eu la hramul acestei frumoase manastiri, insotit de un grup de enoriasi de la parohia Sfantul Sava din Iasi. Intr-adevar momente de rugaciune, de aprofundare a credintei, atat prin participare la Liturghie cat si prin ascultarea cuvintului de invatatura de la sfarsitul Sf.Litughii sustinut de Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul. Dupa Sf.Liturghie si sfintirea chiliei care adaposteste icoana facatoare de minuni a Sf.Ioan Botezatorul, am participat la agapa frateasca pregatita invitatilor si pelerinilor.
P.S.Ioachim Bacauanul

Slujba de sfintire a chiliei unde se afla Icoana Sf. Ioan Botezatorul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă mulţumim pentru că ne scrieţi!
Părerea d-voastră contează pentru noi!

Aici puteti vedea toate imaginile de pe acest blog

ESTE INTERZISA COPIEREA SAU REPRODUCEREA PARTIAL SAU TOTAL A CONTINUTULUI ACESTUI BLOG FARA ACORDUL AUTORULUI DE DREPT! Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

View My Stats