Doamne îţi mulţumim că îţi aduci aminte de noi, atunci când noi uităm de Tine! Îţi mulţumim că ne împărtăşeşti din iubirea Ta, atunci când noi nu mai avem iubire! Doamne îţi mulţumim că ne-ai creat; astfel ne arăţi cât de mult ne iubeşti şi cât de importanţi suntem pentru Tine! Ajută-ne să simţim pentru Tine, aşa cum simţi Tu pentru noi; să gândim la Tine, aşa cum Te gândeşti Tu la noi; să facem pentru Tine, măcar puţin din ce faci TU pentru noi!

29 octombrie 2009

Părintele Bucuriei - Teofil Părăian a plecat la Domnul

Obstea Manastirii "Brancoveanu" - Sambata de Sus, anunta cu regret ca astazi, 29 octombrie 2009, in jurul orelor 2 ale diminetii Parintele Arhimandrit Teofil Paraian a trecut la cele vesnice.
Părintele Teofil Părăian a fost un om al bucuriei, un om care şi-a propus să înmulţească bucuria, s-a născut la 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele de Ioan şi fiind primul dintre cei patru fraţi. S-a născut fără vedere, motiv pentru care urmează cursurile unei şcoli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 — 1940. Îşi continuă cursurile la o şcoală de nevăzători la Timişoara, între anii 1942 — 1943, iar până în 1948 urmează tot la Timişoara cursurile liceale într-un liceu teoretic pentru văzători.
La 1 aprilie 1953 ia hotărârea de a intra în obştea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. După patru luni este călugărit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului şi primeşte numele de Teofil, ce se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”. La şapte ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, este hirotonit diacon de către Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie este hirotonit preot de către Mitropolitul Antonie Plămădeală. Tot atunci primeşte şi hirotesirea întru duhovnic. În anul 1986 părintele Teofil este hirotesit protesinghel, iar în anul 1988 arhimandrit. Din anul 1992 părintele a început să răspundă invitaţilor din ţară şi participe în aproape toate oraşele importante din România la conferinţe duhovniceşti, de obicei în perioada Postului Mare sau în perioada Postului Crăciunului.
Înmormântarea Părintelui Teofil Părăian va avea loc sâmbătă, 31 octombrie, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, la orele 12 după oficierea Sfintei Liturghii.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace

PARINTELE TEOFIL PARAIAN - scurta biografie
3 martie 1929 – se naste in satul Toparcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele Ioan, viitorul arhimandrit Teofil Pãrãian. Este primul nãscut dintre cei patru frati. La o vîrstã foarte fragedã rãmîne fãrã vedere;
1935-1940 – urmeazã cursurile scolii primare pentru nevãzãtori la Cluj;
1942-1943 – continuã cursurile la o scoalã pentru nevãzãtori din Timisoara;
1943-1948 – Liceul Teoretic pentru nevãzãtori din Timisoara;
1948-1953 – student la Institutul Teologic din Sibiu, unde este licentiat;
1 aprilie 1953 – intrã în obstea Mãnãstirii Brîncoveanu de la Sîmbãta de Sus;
15 august 1953 – este tuns în monahism, primind numele Teofil;
15 august 1960 – este hirotonit diacon;
13 mai 1983 – este hirotonit preot;
Din 1990, an de an, Pãrintele Teofil tine cicluri de conferinte în peste 40 de localitati din tara.
2 comentarii:

  1. Nu am stiut, de fapt nici nu am auzit macar la stiri sau undeva scris, pana la blogul tau, ca parintele Teofil Paraian a plecat la Domnul! Imi pare nespus de rau de acest inger care a plecat ca sa intregeasca trupa de ingeri ai Domnului! L-am cunoscut prin intermediul invitatiilor pe care le onora la Iasi la conferintele din postul Pastilor organizate de ASCOR. Era blajin, emana caldura si lumina, in ciuda problemei sale, stia sa apropie oamenii si ii sfatuia doar de bine. Acolo la Sambata de Sus, care pentru mine este manastirea de suflet, l-am cunoscut doar de la distanta, neputand sa-l vizitam din cauza racelii de care suferea (asta se intampla prin 2006 decembrie). Stiam ca este acolo si-i simteam caldura si sufletul care ne incalzea mintea!!! Am stat atunci la manastire cu ieromon. Matei pret de cateva ore, am tras clopotele din turla, m-am rugat la icoana care plange si am plecat acasa linistit si echilibrat. Iar peisajul m-a lasat mut pentru cateva zile!
    Dumnezeu sa-l odihneasca!

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ajuta Viorel!
    Intr-adevar, o pierdere, dar in acelasi timp un mare castig pentru sufletele noastre pacatoase. Am castigat un rugator in cer...si inca unul care "va pune problema" inaintea Dreptului Judecator in termeni de "iubire, bucurie, speranta"!

    RăspundețiȘtergere

Vă mulţumim pentru că ne scrieţi!
Părerea d-voastră contează pentru noi!

Aici puteti vedea toate imaginile de pe acest blog

ESTE INTERZISA COPIEREA SAU REPRODUCEREA PARTIAL SAU TOTAL A CONTINUTULUI ACESTUI BLOG FARA ACORDUL AUTORULUI DE DREPT! Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

View My Stats