Monografie





Parohia Ortodoxă din satul Căueşti, a fost înfiinţată în anul 1993, prin purtarea de grijă a Prea Fericii Sale Părintele Patriarh DANIEL, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la solicitarea şi din dorinţa credincioşilor acestei comunităţi de a avea un locaş propriu de închinare. Trebuie menţionat faptul că această parohie nu a avut un locaş de cult până la data mai sus menţionată. În sat exista doar o clopotniţă şi un cimitir care a fost înfiinţat în jurul anului 1945, datorită distanţei mari care exista între Căueşti şi primul sat (comună) cu cimitir propriu (Şcheia), unde să poată fi înmormântaţi morţii satului.

Cu timpul, după anul 2000, clopotniţei satului, i-a fost adăugată o capelă din lemn, în prelungirea acesteia, construită prin efortul enoriaşilor.

Înainte de a fi ridicată această capelă din lemn, unde se săvârşesc şi astăzi Sf. Liturhie, Sf.Taine şi ierurgii, credincioşii din satul Căueşti făceau parte, cultic din parohia Şcheia, aflată la cca. 3-7 km distanţă. Până în anul 1945, creştinii ortodocşi din Căueşti îşi îngropau morţii lor în cimitirul Bisericii din Şcheia.

Pe timpul regimului comunist, a existat o iniţiativă îndrăzneaţă a credincioşiolor din satul Căueşti de a construi o biserică proprie. În acest sens a fost adunată piatra necesară ridicării unei biserici, dar din nefericire aceasta a fost confiscată de regimul din acea vreme şi folosită pentru ridicarea unei clădiri care avea să fie folosită ca şcoală, într-un sat alăturat – Poiana Şcheii.

În prezent lucrările de construcţie sunt în desfăşurare, fiind finanţate în proporţie de 95% din fondurile proprii ale parohiei. Acest lucru face ca ridicarea locaşului de cult să se desfăşoare în limitele posibilităţilor enoriaşilor şi al eventualilor donatori.

PREOŢI care au slujit în această parohie:

1. Pr. Sîrghie Vasile - suplinitor

2. Pr. Bucată Vasile - suplinitor

3. Pr. Croitoru Gheorghe (între anii 1956 – 1991) - suplinitor

4. Pr. Burlacu Cătălin (între anii 1991 – 2005) - suplinitor

În prezent parohia este păstorită de pr. Sârbu Bogdan-Eugen (paroh), din anul 2005, luna octombrie.

Comentarii

  1. Stimate parinte Bogdan,

    Nu stiu daca va mai amintiti de mine, colegul de partida corala, de la tenori, cel alaturi de domnul Frunza?! Is eu, Viorel, asistentul de la Universitatea "Al.I.Cuza"...Am descoperit cu deosebit interes blogul domniilor voastre si trebuie sa va felicit pentru toate actele si faptele deosebite pe care le realizati in parohia Cauesti. Vad din fotografii ca satul este cufundat intr-un "asfalt" moale, mai ales pe durata ploilor si imi amintesc cu mult drag de meleagurile moldovenesti unde mi-am petrecut cei mai frumosi ani din viata mea! Felicitari si doamnei preotese care, dupa cum vad din fotografiile voastre, este bine infiripata in actiunile caritabile si artistice ale "turmei" dvoastre! Doream doar sa va felicit si sa aveti un post cald, usor si lin apa raurilor de la munte, liniste in suflete si in casa, bucurii multe alaturi de enoriasi si multa rabdare! cu mult drag, vio

    RăspundețiȘtergere
  2. Biserica aceasta este facuta pe pamantul bunicilor mei..ei sunt ctitorii acestei biserici si mi-ar place sa fie si ei mentionati in acest site...
    Ma numesc Simona sunt nepoata lui Sabin Tudose si a Mariei Tudose...D-zeu sa-i odihneasca.
    Am avut o mare bucurie sa descopar acest site

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne ajuta!
    Cu bucurie primesc mesajul d-voastra... asta inseamna ca munca noastra e rasplatita!
    Banuiesc ca sunteti fiica celor mai apropiati oameni ai Bisericii noastre - atat fizic, cat si sufleteste - Birsan Rodica si Petru. (Daca gresesc o sa ma corijati printr-un mail ulterior).
    Asa este, pamantul bisericii reprezinta donatia familiei Tudose... pe vremea aceea insa eu nu eram paroh la Cauesti. Din 2005, luna octombrie am preluat aceasta filie, practic, a Scheii. De atunci inainte incercam sa apropiem suflete de cer, adica de Dumnezeu... si nu e usor... greutati sunt de multe feluri. Insa blogul pe care l-ati gasit reprezinta cum spuneam si la inceput un mod de a face cunoscuta comunitatea si modurile ei de manifestare din punct de vedere crestin in primul rand; un mod de a scoate din anonimat o counitate mica... dar nu neinsemnata!
    Va multumesc ca ne scrieti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt Simona, nepoata lui Sabin Tudose si a Mariei Tudose , ctitorii acestei biserici , care a fost construita pe pamantul bunicilor mei. Acestia au donat acest pamant cu atata iubire de D-zeu si cu speranta ca intr-o zi Cauiestiul va avea biserica.
    Ei nu pot sa vada acum biserica pentru ca nu mai sunt printre noi, dar mi-ar place sa-i amintiti si pe ei in acest minunat site pe care l-ati facut.M-am bucurat mult sa descopar acest site....multe salutaridin Spania.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, intr-un viitor apropiat, intr-o noua incercare de monografie ( e improprie denumirea) voi incerca sa amintesc si de familia Tudose! Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  6. Parinte sunt nepoata Rodicai Birsan si va multumesc ca mi-ati raspuns la mesaj .Va iubesc pe toti oamenii din acest sat minunat in care am copilarit si vreau sa va spun ca am vazut primele pietre din temelia acestei biseric si in memoria scumpilor mei bunici, va multumesc pentru ce ati facut pentru acest sat .

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Vă mulţumim pentru că ne scrieţi!
Părerea d-voastră contează pentru noi!

Postări populare de pe acest blog

Cuvânt la Naşterea Maicii Domnului - Sfânta Marie Mică

Icoanele praznicale așezate pe catapeteasmă

Petru Bîrsan - epitropul nostru drag ne-a parasit...1940-2011