Doamne îţi mulţumim că îţi aduci aminte de noi, atunci când noi uităm de Tine! Îţi mulţumim că ne împărtăşeşti din iubirea Ta, atunci când noi nu mai avem iubire! Doamne îţi mulţumim că ne-ai creat; astfel ne arăţi cât de mult ne iubeşti şi cât de importanţi suntem pentru Tine! Ajută-ne să simţim pentru Tine, aşa cum simţi Tu pentru noi; să gândim la Tine, aşa cum Te gândeşti Tu la noi; să facem pentru Tine, măcar puţin din ce faci TU pentru noi!

9 septembrie 2009

Sfânta Marie Mică, sărbătorită în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Peste 150 de sfinte lăcaşuri din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei îşi serbează astăzi hramul. La mănăstirile ocrotite de Maica Domnului a fost oficiată slujba Privegherii, iar în bisericile parohiale a avut loc Vecernia unită cu Litia. În toate lăcaşurile de închinăciune ortodoxe, Naşterea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută şi sub numele de Sfânta Marie Mică, va fi serbată astăzi prin săvârşirea Sfintei Liturghii.
În Arhiepiscopia Iaşilor, zeci de lăcaşuri de închinăciune vor îmbrăca astăzi straie de sărbătoare. Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi îşi serbează primul hram. Cu acest prilej, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă în procesiune în curtea mănăstirii încă de duminică seara. Astăzi va avea loc slujba Sfintei Liturghii, la care sunt aşteptaţi să participe mii de credincioşi din toată ţara. Anul acesta se împlinesc 350 de ani de existenţă a bisericii-monument de la Mănăstirea Hadâmbu, iar pe 11 octombrie 2009 va avea loc resfinţirea vechiului lăcaş de închinăciune care a fost restaurat în ultimii ani prin grija protos. Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu.
În Arhiepiscopia Iaşilor va mai fi sărbătoare la Mănăstirile Sihăstria, Vorona, Tazlău şi Dumbrăvele.
Schitul Piatra Tăieturii din judeţul Suceava, aflat la o altitudine de 1.700 de metri şi la o distanţă de 24 de kilometri faţă de oraşul Vatra Dornei, pe drumul ce duce în Munţii Călimani, îşi serbează astăzi hramul. Piatra de temelie a schitului a fost pusă în anul 1933, de către părintele Iosif Achirilei, ctitorul acestui aşezământ, pe locul proprietăţii familiei sale. În urma Decretului din 1959, aşezarea monahală a fost desfiinţată, iar în anul 1962 a fost demolată până la temelii. La 1 iunie 1990, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a dat binecuvântarea de reînfiinţare şi reconstruire a schitului, prilej cu care s-a şi turnat temelia noii biserici mari, pe vechiul amplasament şi cu acelaşi hram, „Naşterea Maicii Domnului“, care a fost sfinţită pe 1 iunie 1997.
Zeci de biserici din cele cinci protopopiate ale Episcopiei Romanului îşi serbează astăzi hramul. Mănăstirea Caraclău din judeţul Bacău, situată la 11 kilometri de oraşul Oneşti, pe Valea Trotuşului, o cinsteşte astăzi în mod deosebit pe Maica Domnului. Piatra de temelie a bisericii acestei obşti monahale a fost pusă în anul 2000, cu binecuvântarea PS Eftimie, Episcopul Romanului, de către PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, iar în 2004, tot PS Ioachim Băcăuanul a sfinţit biserica din lemn a mănăstirii.
Mănăstirea Rafaila din judeţul Vaslui îşi serbează astăzi hramul. Aşezarea monahală datează din secolul al XVI-lea. Mănăstirea este dotată cu chilii noi, atât pentru obştea călugărească, cât şi pentru vizitatorii care vin să se închine aici. 
 Articol preluat de pe www.ziarullumina.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă mulţumim pentru că ne scrieţi!
Părerea d-voastră contează pentru noi!

Aici puteti vedea toate imaginile de pe acest blog

ESTE INTERZISA COPIEREA SAU REPRODUCEREA PARTIAL SAU TOTAL A CONTINUTULUI ACESTUI BLOG FARA ACORDUL AUTORULUI DE DREPT! Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

View My Stats