Doamne îţi mulţumim că îţi aduci aminte de noi, atunci când noi uităm de Tine! Îţi mulţumim că ne împărtăşeşti din iubirea Ta, atunci când noi nu mai avem iubire! Doamne îţi mulţumim că ne-ai creat; astfel ne arăţi cât de mult ne iubeşti şi cât de importanţi suntem pentru Tine! Ajută-ne să simţim pentru Tine, aşa cum simţi Tu pentru noi; să gândim la Tine, aşa cum Te gândeşti Tu la noi; să facem pentru Tine, măcar puţin din ce faci TU pentru noi!

13 noiembrie 2009

"Cartea te face "mare"! - DONEAZĂ O CARTE


De ceva vreme mi-am propus să înfiinţez o bibliotecă parohială; asta şi ca urmare a cererilor, modeste e adevărat la început, de cărţi cu conţinut teologic şi nu numai, din partea credincioşilor noştri. Am avut cereri şi din partea copiilor din parohie, lucru care m-a bucurat enorm, care au venit la mine, după Sf. Liturghie în general şi m-au rugat să le aduc cărţi - Mica Biblie, Biblia ilustrată, Vieţi de Sfinţi, Poveşti ortodoxe, etc. Resursele noastre, ale parohiei s-au rezumat până în prezent, la cărţile personale, pe care eu le-am pus la dispoziţia credincioşilor, excepţie făcând cărţile care ne vin pe bază de abonament de la Patriarhie sau de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei ("Candela Moldovei", etc). M-a impulsionat discursul I.P.S.TEOFAN, Părintele nostru cu privire la existenţa şi rolul deosebit pe care îl poate avea în timp "biblioteca parohială"; spunea Înalt Preasfinţia Sa că "o carte poate fi prelungirea prezenţei preotului în casa credinciosului (...) cartea pe care credinciosul o citeşte poate fi lucrătoare în locul preotului". Aşadar fac APEL, la bunăvoinţa tuturor celor care au cărţi în bibliotecilie lor, cărţi citite sau nu, care acum se "odihnesc" sub praf, cărţi care îşi pierd identitatea rătăcite pe un raft al unei biblioteci, cărţi care pot ajuta real pe cititorii lor. Ştiu cât de greu este pentru iubitorii de carte să se despartă de cel mai bun prieten al lor dintr-o anumită perioadă a vieţii lor... cu toate acestea sunt convins că a ţine o carte doar pentru tine este în ultimă instanţă o mică dovadă de egoism. Cartea trebuie citită şi dăruită, dată mai departe...pentru a aduce bucurie, cunoaştere în viaţa a cât mai multe persoane. Sunt persoane care au biblioteci uimitoare pe care şi le-au alcătuit de-a lungul timpului  doar pentru "a avea" cărţi şi nu neapărat pentru a le citi, şi care nu ezită să-şi etaleze "achiziţiile" ori de câte ori cineva le trece pragul, în încercarea mocnită de a demonstra că şi ei sunt "cineva", că au o personalitate aparte... astfel de persoane sunt un fel de anticari, de colecţionari... care nu împărtăşesc real "averea" lor, ci o ţin doar pentru ei. Sunt deasemenea persoane opuse celor de dinainte prezentate, care au biblioteci pline cu cărţi...dar au şi mulţi cititori, pentru că ei fie împrumută cărşile, fie le fac cadou, fie le donează în scopuri nobile. Fericiţi sunt aceştia pentru că nu "ţin lumina sub obroc". De la asfel de oameni aştept un semn de bunăvoinţă, o mişcare înspre celălalt cu ceva care practic nu îţi aparţine...o carte... carte nu e a ta, e a celui care a scris-o, a celui care o citeşte sau o va citi. Hârtia pe care e imprimat conţinutul unei cărţi poate fi proprietate personală, nu şi conţinutul ei. Aşadar dăruiţi o carte, care poate lăsa o urmă de tristeţe, pentru despărţire de ea, dar câştigaţi o comunitate, o societate poate mai "citită", cu principii mai stabile şi nobile.

Cei care doresc şi pot să facă un gest de dăruire pot lua legătura cu mine la tel: 0742094724 sau pe email: sarbu_bogdan_eugen@yahoo.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă mulţumim pentru că ne scrieţi!
Părerea d-voastră contează pentru noi!

Aici puteti vedea toate imaginile de pe acest blog

ESTE INTERZISA COPIEREA SAU REPRODUCEREA PARTIAL SAU TOTAL A CONTINUTULUI ACESTUI BLOG FARA ACORDUL AUTORULUI DE DREPT! Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

View My Stats